Osnovni pojmovi o biciklima

Definicija bicikla


Bicikl je kopneno prevozno sredstvo na dva točka koje pokreće vozač svojom snagom pomoću pedala.


Bicikli


Otkriće bicikla nije vezano za jedno određeno vreme odnosno ime konkretnog pronalazača. Kroz istoriju je bilo više primera vozila pokretanog ljudskom snagom, ali su često ona bila bitno drugačija od današnjeg koncepta bicikla. 
 • Prema nekim izvorima bicikl je konstruisao Mikelanđelo. Bio je bez pedala, od drveta i vozio se odgurivanjem nogama kao trotinet. 
 • Osoba koja se spominje kao prvi vozač bicikla je nemački baron Karl von Drais, koji je 1817. godine svojevrsni bicikl na guranje nazvao "draisine", a koji još postoji u muzeju Paleis het Loo u Apeldoornu, Holandijja. 
 • Između 1850. i 1860. godine je Francuz Ernest Michaux sa svojim učenikom Pierre Lallementom razvijao bicikl s pedalama na prednjem velikom točku. Taj je bicikl Michaux kasnije i patentirao. Ovakvi su bicikli bili teški za upravljanje i opasni, jer su padovi bili česti. Problemi s upravljanjem su donekle smanjeni uvođenjem upravljača i pomeranja sedišta u bolji položaj.
 • Pravi napredak je bio uvođenje lančanog pogona kojeg su osmislili J. K. Starley, J. H. Lawson i Shergold. Starley-ev model bicikla iz 1885. godine se najčešće smatra prvim modernim biciklom. 
 • Dalje poboljšanje bilo je uvođenje pnemuatskih guma, 1888. godine, koje je uveo Škot John Boyd Dunlop.
Osnovni koncept bicikla do današnjih dana nije se bitno menjao, osim što je tehnološki napredak doneo primenu kvalitetnijih materijala u izradi, te su današnji bicikli daleko upravljiviji i sigurniji.

Bicikl je počeo da se koristi u Evropi u 19. vekuTada su bicikli bili sa veoma velikim prednjim točkom na kome su bile fiksno montirane pedale. Gradonačelnik Subotice početkom 20. veka je na poklon dobio takav bicikl. Da se ne bi prljao, naredio je da se na Paliću napravi kružna staza prečnika oko 15 metara i širine oko 1 metar. To je bila prva asfaltirana podloga na prostorima Srbije. Tragovi te staze su donedavno postojali.

Funkcionisanje bicikla

Prenos preko zupčanika i lanca na zadnji točak se pojavio početkom dvadesetog veka. Nije se dugo čekalo ni na pojavu menjača brzina za bicikle. Na prvim menjačima lanac se prebacivao ručno i biciklisti su često zbog toga prljali ruke.

Održavanje ravnoteže na biciklu je znanje koje se stiče praksom, a potrebno je izvesno vreme i umešnost.

Delovi bicikla


Vrste bicikala


Postoji više vrsta bicikala:
 • ženski bicikl“ - nema cev koja spaja volan i sedište, da bi dame mogle da ga voze i u suknji.
 • muški bicikl“ - ima cev koja spaja osovinu upravljača i sedište čime se dobija u krutosti-čvrstini i nosivosti bicikla a na tu cev se može instalirati malo sedište za prevoz dece.
 • dečiji bicikl“ je bicikl manjih dimenzija, često ima još dva pomoćna točka, koji mogu da se demontiraju, za decu dok uče da voze bicikl.
 • tricikl“ ima tri točka, dva pozadi i koriste ga pre svega deca, ljudi ometeni u razvoju i stari jer je stabilan i nije potrebno održavati ravnotežu.
 • sportski bicikl“ ima mogućnost postizanja velikih brzina, ali veoma neudobno sedište (na kome se uglavnom i ne sedi), upravljač je tako postavljen da se na njemu sedi u savijenom položaju da bi otpor vazduha bio što manji. Izrađen je od veoma lakih materijala, ima veoma uzane gume da bi trenje sa podlogom bilo što manje. Takođe ima menjač sa desetak brzina koji omogućuje veliki prenos na ravnom i postizanje velikih brzina ili manji prenos za savladavanje uspona. Koristi se u sportskom biciklizmu.
 • bicikl s pomoćnim motorom“ ima dodati motor do 50 ccm sa veoma malom potrošnjom oko 1 l/100 km. Dostiže brzinu do 40 km/h. Naročito je poznat francuski bicikl sa pomoćnim motorom tipa Soleks.
 • tandem“ je bicikl za dve osobe koje sede jedna iza druge.
 • rikša bicikl“ koji iza sebe ima prikolicu u kojoj mogu da sede do dve osobe. Rikšu u osnovnoj verziji vuče čovek. Ova vrsta prevoza je prisutna u jugoistočnoj Aziji.
 • nosački bicikl“ ima tri točka, dva napred, ispred sebe korpu dimezija oko 1h1 m u koji može da se stavi teret.
 • mauntin bajk“ ili „brdski bicikl“ za vožnju po ekstremnim terenima, veoma robustan sa kramponima na točkovima.
 • poni bicikl“ bicikl na rasklapanje. To je vrsta "ženskog" bicikla, nešto manjih točkova u odnosu na standardni, koji u srednjem delu bicikla (u visini kolena) ima šarku koja omogućuje „prelamanje“-sklapanje bicikla na mnogo manji prostor.
 • sobni bicikl“ je atletska sprava koja se sastoji od sedišta, pedala i volana. Pedale se okreću kao na biciklu. Na volanu se nalaze instrumenti kojima se fiktivno meri brzina. U okviru sprave postoji mogućnost simuliranja uspona tj. otpora okretanju pedala. Služi za jačanje mišića nogu, za sticanje kondicije, ali i mršavljenje.
 • monocikl“ je bicikl sa jednim točkom. Potreban je izuzetan osećaj ravnoteže. Koristi se u cirkusima.
Po tipu zadnje glave bicikla, gde se nalazi zupčanik na točku, bicikli se proizvode u dve verzije:
 • kontraši“ su bicikli kod kojih pokretanjem lanca u suprotnom smeru od smera za vožnju izaziva se efekat kočenja, tj. to je vrsta kočnice.
 • frajlauf“ nema efekat kočenja pri okretanju pedala unazad.

Bicikli kroz istoriju