Situacija 1


Na samom početku, upoznaćemo te sa nekoliko osnovnih pojmova i pravila, prema kojima treba da se ponašaš kada si van škole ili kuće.
 • Put, po kojem se kreću automobili, motori, autobusi, traktori, bicikli... naziva se kolovoz (broj 1 na slici).
 • Svi oni kreću se u oba pravca, u desno i u levo, a deo kolovoza koji služi za kretanje samo ujednom pravcu naziva se kolovozna traka (broj 2). 
 • Saobraćajna traka je obeleženi uzdužni deo kolovozne trake namenjen za saobraćaj jedne kolone vozila (broj 3).
 • Pešaci (broj 5) se kreću pored puta, prostorom koji je za to predviđen i na kojem su oni bezbedni. To se zove trotoar (broj 4).
 • Kolovoz najsigurnije možeš da pređeš na posebno obeleženim mestima - pešački prelaz ili "zebra", koji ćeš prepoznati po širokim belim linijama (broj 6). 
 • Kad voziš bicikl, obavezno u pratnji roditelja ili neke druge starije osobe, krećeš se uz desnu ivicu kolovoza (broj 7).

Situacija 2


Jedno od važnih pravila, koje morate naučiti i pridržavati ga se, je da se kolovoz prelazi na pešačkom prelazu. 
Kolovoz se naravno može prelaziti i van obeleženog pešačkog prelaza, ako je najbliži pešački prelaz od pešaka udaljen više od 100m. 
Kolovoz se prelazi desnom stranom pešačkog prelaza.

Postupak ispravnog i bezbednog prelaska kolovoza!

Opisaćemo vam jedan postupak ispravnog i bezbednog PRELASKA KOLOVOZA:
 1. Kada donosiš odluku da pređeš kolovoz, pre nego što stupiš na kolovoz, moraš obavezno da se zaustaviš na trotoaru.
 2. Pogledom u levu stranu vidi da li nailaze vozila, na kojoj su udaljenosti i kojom brzinom se kreću ili su se zaustavila.
 3. Zatim, pogledom u desnu stranu, proveri da li nailaze vozila, na kojoj su udaljenosti i kojom brzinom se kreću ili su se zaustavila.
 4. Zatim ponovo pogledaj u levu stranu i na isti način osmotri saobraćajnu situaciju.
 5. Kada se uveriš da vozila ne nailaze, da su na velikoj udaljenosti, a ne kreću se brzo ili da su se zaustavila, otpočni prelazak kolovoza oprezno i bez pretrčavanja uz stalno osmatranje u levu i desnu stranu.
 6. Kada stigneš blizu polovine kolovoza, ponovo pogledaj u desnu stranu, i ako u blizini nema vozila ili su se zaustavila, dovrši prelaženje kolovoza, uz stalno osmatranje.Situacija 3


Raskrsnice su mesta gde se ukrštaju ili spajaju dva ili više puteva ili ulica. Ko, kako i kada ima prednost, bilo da su u pitanju vozila ili pešaci, regulisano je znacima koje daje saobraćajni policajac, svetlosnim saobraćajnim znacima (semaforima), saobraćajnim znacima ili pravilima saobraćaja.
 • Kada na raskrsnici postoje semafori, za pešake je važno da im je prelazak dozvoljen, samo kada je upaljeno zeleno svetlo na semaforu za pešake.
 • Kada je upaljeno crveno svetlo, na semaforu za pešake prelazak kolovoza pešacima nije dozvoljen. 
 • Kada,saobraćajni policajac telom zauzima položaj kao na slici, prelazak kolovoza je dozvoljen pešaku sa br. 2, a zabranjen pešaku sa br. 1. 
 • I kada se na semaforu za pešake upali zeleno svetlo, pre započinjanja prelaska kolovoza mora se osmotriti situacija pogledom ulevo i udesno.

Situacija 4


Jedna od veoma opasnih radnji, koje deca često čine, je započinjanje prelaska kolovoza između parkiranih automobila, kontejnera ili drugih objekata koji se nalaze na kolovozu, i ako se u blizini nalazi obeležen pešački prelaz, gde kolovoz mogu preći bezbedno. 
Ovo je jedna od najopasnijih situacija, zbog toga što vozači motornih vozila ne očekuju da deca kolovoz prelaze na ovakvim mestima, kao i zbog toga što su deca relativno niskog rasta, pa ih od parkiranih vozila, vozači ne mogu da uoče. 
Kada se dete, između parkiranih vozila, iznenada pojavi na kolovozu ispred vozila, vozač nema dovoljno vremena za reagovanje i nezgoda je gotovo uvek neizbežna. 
Zato je potrebno preći kolovoz na najbližem pešačkom prelazu.


Situacija 5


U opasne situacije, u kojima često stradaju deca, spadaju i ulazak i izlazak iz autobusa zaustavljenog na stajalištu. 
Prilikom ulaska u autobus, često stradaju pešaci koji se nalaze sa suprotne strane trotoara od one  na kojoj je stajalište, jer trčeći da im autobus ne "pobegne", sa smanjenom opreznošću, žurno prelaze kolovoz i dolaze u situaciju da ih udari vozilo koje obilazi autobus ili vozilo koje nailazi sa njihove leve strane.
Prilikom izlaska iz autobusa, u slučaju da je potrebno preći kolovoz, treba potražiti najbliži pešački prelaz, a ako je on udaljen više od 100 metara, kolovoz preći na način kako je to opisano u situaciji broj 2 i to tek kada se autobus udalji sa stajališta. 
Najopasnije je po izlasku iz autobusa započinjati prelazak kolovoza ispred ili iza zaustavljenog autobusa. 
Pešak je tada neuočljiv za vozače vozila koji obilaze autobus ili dolaze u susret i pojavljuje se iznenada na mestu gde ga vozači ne očekuju.


Situacija 6


Kada pored kolovoza ne postoji trotoar, pešačka staza ili druga površina namenjena za bezbedno kretanje pešaka, na putu van naseljenog mesta, pešaci moraju da se kreću uz levu ivicu kolovoza u pravcu svog kretanja. Na taj način, vozila koja se kreću trakom kojom i pešak, dolaze pešaku u susret, pa on eventualnu iznenadnu, nebezbednu situacuju na kolovozu može blagovremeno da uoči i skloni se u levu stranu. 
Kada bi se kretao uz desnu ivicu kolovoza u pravcu svog kretanja, vozila bi mu dolazila iza leđa i ne bi mogao blagovremeno da uoči eventualnu, iznenadnu nebezbednu situaciju.
Biciklisti i lica koja guraju bicikl, motocikl, kolica i sl. moraju da se kreću desnom stranom kolovoza, u pravcu svog kretanja. 
Ukoliko se put uz koji ne postoji trotoar, pešačka staza ili pogodna površina za kretanje pešaka nalazi u naselju, onda pešaci moraju da se kreću uz desnu ivicu kolovoza u pravcu svog kretanja.


Situacija 7


Deca nikada ne treba da se igraju neposredno pored kolovoza kojim se kreću vozila, jer zaneseni žarom igre nesmotreno potrče na kolovoz i vozači nemaju vremena da reaguju i zaustave vozilo. 
Osim za loptom ne sme se trčati ni za kućnim ljubimcem koji se otrgne i pobegne na kolovoz, kao ni iznenada pretrčavati kolovoz da bi se sastali sa drugom ili drugaricom koje ugledaš na drugoj strani kolovoza.


Situacija 8


Na slici je prikazan učenik, koji u želji da što pre dođe do dvojice drugova koje je ugledao na suprotnom trotoaru, prelazi kolovoz van pešačkog prelaza, bez obzira što se pešački prelaz nalazi u blizini. 
To je potpuno pogrešno i nebezbedno.
Učenik kolovoz mora preći na pešačkom prelazu, kao što je opisano u situaciji broj 2 na prvoj strani.

Vrh stranice